Borr Flowdrill

Flowdrill BV har produktionsanläggning i Holland och försäljningskontor i England, Tyskland och USA, därutöver har flowdrill agenter i de flesta länder.

Flytborrning som metod är ca 25-30 år gammal. Till en början var Flowdrill en problemlösare, men eftersom så har Flowdrill utvecklats till att mer o mer bli ett första handsval när det gäller att få en gänga i tunnväggiga material.

Vi tillhandahåller flytborr till en mängd olika branscher men huvuddelen går till bilindustrin, stålmöbelindustrin och butiksinredningar

Till bilindustrin tar vi ofta fram specialanpassade flytborr, det kan vara olika dimensioner eller toleranser som behöver justeras för speciella ändamål.

fd

Flowdrill är ett solitt hårdmetallverktyg som med hjälp av friktionsvärme kan förflytta materialet för att bilda en ökad materialtjocklek. Denna ökade godstjocklek ca 3 gånger plåttjockleken medger en starkare infästning för tex gängning.

Flowdrill är en kostnadseffektiv och kvalitetshöjande ersättnings metod mot traditionella fästelement såsom popnit, svetsning osv.

Flowdrill passar utmärkt att användas i CNC-maskiner.

 • Ökad materialtjocklek
 • Lämplig för högbelastade gängor
 • Hög process tillförlitlighet
 • Snabb produktionstid
 • Lång verktygslivslängd
 • Kostnadseffektiv

Vad är Flowdrill.

Flowdrill är ett solitt hårdmetallverktyg som med hjälp av friktionsvärme, (verktyget roterar med högt varvtal och relativt hög axialkraft), får materialet att flyta och kan då forma om det till en bussning som blir ca 3 gånger materialtjockleken. Därefter kan man göra en gänga som blir mycket starkare än om man bara använder utgångsmaterialets tjocklek. Tiden för att göra ett Flowdrill hål är ca 2,0 sek för ett M6-M8 borr.

Flowdrill finns i många olika storlekar, lämpliga för diametrar från 1,8 till 40 mm och för materialtjocklekar från 0,5 till 10 mm. Användningsområdet är stål, rostfritt stål, aluminium, koppar och vissa mässingslegeringar. Flowdrill passar utmärkt att köra i en CNC-maskin.

Ett Flowdrill kan producera ca 10 000 hål i stål och ca 5 000 hål i rostfritt stål.

Flowdrill kan användas överallt där man har tunnväggiga material och behöver göra en gänga eller bussning. Den främsta användningen av Flowdrill är i bilindustrin, möbelindustrin och butiksinredningar där man borrar i tunna 1-2,5 mm tjocka både fyrkants rör och runda rör i olika material såsom stål, rostfritt stål, koppar

Instruktionsvideo

 1. Flytborr short
  FD 20
  Flytborr short
  Flowdrill typ short
 2. Flytborr short flat
  FD 21
  Flytborr short flat
  Flowdrill typ short flat
 3. Flytborr long
  FD 10
  Flytborr long
  Flowdrill typ long
 4. Flytborr long flat
  FD 11
  Flytborr long flat
  Flowdrill typ long flat
© 2024 Rotool AB